TONTAN TRAVEL


Toon Natuurbestemmingen
Toon Cultuurbestemmingen

Lijst van Tourbestemmingen

Khao Yai Nationaal Park | Info & Tips

Met stip onze #1 tip: Bezoek dit park!

Olifant in Khao Yai nationaal park
Olifant in Khao Yai nationaal park
Khao Yai nationaal park is één van de beste plekken in Thailand om wilde olifanten te zien. Lees aandachtig onze tips hieronder om erachter te komen wat te doen als je een olifant in het wild tegenkomt in Khao Yai nationaal park.

Gibbons in Khao Yai nationaal park
Gibbons in Khao Yai nationaal park
Gibbons in het wild zien is een hoogtepunt voor iedere natuurliefhebber. Maar ondanks redelijk veel voorkomend in Khao Yai nationaal park, zijn ze niet altijd makkelijk te vinden. Ga mee met een gids die de verschillende familie territoriums kent.

Waarom te bezoeken?

Khao Yai nationaal park is één van Thailand's beste plekken om wilde dieren te observeren. Een bezoek biedt een reële kans om Aziatische olifanten in het wild te zien. Behalve olifanten leven er gezonde populaties van gibbons, neushoornvogels en nog veel meer andere diersoorten in het nationale park. Vergezeld door een gids heb je een goede kans de 'sterren' van Khao Yai te zien. Op zoek naar een trip met gids? Surf naar Tours. Wij hebben vele van Thailand's nationale parken bezocht, maar Khao Yai nationaal park is met zekerheid het best begaanbare park en de beste plek voor het spotten van groot wild.

Tips!

 1. Bezoek Khao Yai nationaal park!

  Dit is de beste tip die we kunnen geven. Jungle tochten in het Noorden van Thailand zijn misschien aanzienlijk populairder, maar als je graag wilde dieren ziet, zal het Noorden erg teleurstellend zijn. Voor wilde dieren is Khao Yai DE plek om te bezoeken.

 2. Bezoek met een lokale gids

  We raden dit niet aan om zo meer tours te verkopen, maar simpelweg omdat het de beste manier is om meer wilde dieren te zien. En niet te verdwalen...

  De lokale gidsen kennen het park uit hun duim en weten waar dieren zich vaak ophouden. Belangrijker nog, de gidsen hebben goed getrainde ogen die je helpen alles van de kleinste tot de grootste wonderen van Khao Yai nationaal park te ontdekken. Je zult versteld staan van wat je allemaal voorbij zou zijn gelopen als je op eigen houtje was gekomen!

 3. Bezoek doordeweeks!

  Khao Yai nationaal park is Thailand's meest populaire nationale park. 95% van de bezoekers in Khao Yai zijn Thaise onderdanen. Het is goed te zien dat de lokale bevolking van hun eigen natuurparken geniet, dat zal hen enkel meer bewust maken van wat er nog steeds leeft en hopelijk helpt dat in het beschermen van deze prachtige parken.
  Maar waarschijnlijk ben je juist op zoek om even afstand te doen van het drukke dagelijkse leven. Probeer daarom de weekenden en nationale vrije dagen te vermijden, zodat je het enorme park slechts met een klein aantal anderen hoeft te delen.

  Mocht je beperkt zijn tot een bezoek in het weekend, dan is het nog steeds meer dan de moeite waard om te komen, maar je zult de 'hoofdattracties' zoals de watervallen met de Thais moeten delen.
  Het goede nieuws is dat de Thais niet van lopen houden, nog minder wanneer dit in een jungle is, dus zelfs in drukke weekenden heb je hoogstwaarschijnlijk het oerwoud voor jezelf.

 4. Gelieve de dieren niet voederen

  De meeste mensen begrijpen dat je de wilde dieren niet moet voederen, maar sommigen kunnen de verleiding moeilijk weerstaan wanneer een jong aapje op zijn achterpootjes staat en met zijn menselijke gezichtje in je auto kijkt. Je zult zien dat deze dieren redelijk tam zijn vanwege de vele mensen voor je die de dieren hebben gevoerd. Maar wat de 'voederaars' niet zien, is wat daarna gebeurt. De aapjes komen daardoor te dicht bij de auto's en fatale ongelukken komen veel voor. Niet iedereen lijkt iets te geven om de snelheidslimieten of de aapjes. Sommige mensen lijken ze zelfs meer als overlast te beschouwen en zij verminderen geen snelheid. Door langzaam te rijden en in ogenschouw te houden dat je hun leefomgeving betreedt, en niet andersom, verminder je het risico dat deze kwetsbare wezens (Ze staan op de IUCN Rode Lijst als Kwetsbaar, ookal zijn ze veelvoorkomend in Khao Yai.) (dodelijk) gewond raken.

  Als iedereen stopt met voederen, zal de situatie niet verergeren. Ze hebben reeds geleerd om voedsel te stelen uit tassen en tenten, ze weten zelfs hoe ze een rits moeten openen, en in sommige gevallen vertonen ze aggresief gedrag. Daadwerkelijke aanvallen naar mensen zijn gelukkig nog erg zeldzaam, maar schijnaanvallen en het laten zien van hun lange hoektanden is geen zeldzaam gedrag. Door te voederen zal dit enkel erger worden. Laat ons niet dezelfde problemen krijgen als die in Afrikaanse nationale parken met bavianen zijn ontstaan en waar bavianen afschoten hebben moeten worden, omdat ze te agressief werden.

 5. Neem een sweater mee

  Wij geven dit advies vaak aan onze gasten, maar velen denken het niet nodig te hebben. Totdat ze in het park zijn.
  Door de hoogte en de bebossing, zijn de temperaturen het hele jaar door relatief koel. Did advies geldt dus voor het gehele jaar. Sommige dagen zijn goed te doen, zeker als je niet vroeg in de ochtend/ lat in de namiddag/ of zelfs in het donker rond gaat rijden in openlucht safari auto's.

  In de koudere wintermaanden (november - februari) hebben wij zelfs weleens in dubbele slaapzakken geslapen, en soms zelfs een sjaal meegebracht voor de avondsafaris! De sjaal zal voor mensen die niet uit een warm klimaat komen niet zo nodig zijn, maar volg wel ons advies op en neem een sweater mee, daar krijg je geen spijt van.

 6. Neem een kompas mee!

  Dit advies geldt alleen als je zonder gids het park gaat bezoeken. Wandelroutes in Khao Yai zijn niet altijd even duidelijk. Sommige paden zijn duidelijk te volgen en daar zul je misschien geen probleem ondervinden. Er zijn geen goede wandelkaarten beschikbaar. Vaak kruisen (wild) paden het originele pad en dit kan voor onduidelijkheid zorgen. Alle mensen die wij ontmoet hebben die dachten een goed richtingsgevoel te hebben raken totaal gedesoriënteerd in dit soort jungles.

  Zelfs de meest simpele kaartjes kunnen je helpen wanneer je een kompas meeneemt. Bestudeer het kaartje voor je gaat lopen. Mocht je verdwalen en je weet dat er een weg is die het gehele park doorkruist dan zal een kompas je helpen deze weg te vinden. Zonder ben je totaal verdwaald!

  Eind 2010 is een park ranger verdwaald en hij is nooit gevonden. Denk niet dat je het beter weet dan de ranger.
  De souvenirwinkel in het park bij het bezoekerscentrum heeft normaal gesproken simpele compasjes in hun assortiment.

 7. Houd afstand wanneer je wilde olifanten tegenkomt

  Olifanten lijken misschien sloom, onhandig en mak, maar dat heb je verkeerd. Ze zijn instaat jou eruit te rennen, en mensen zijn dodelijk verwond, zelfs in Khao Yai!
  Volg deze tips, wees verstandig, en dan is er niets om je zorgen over te maken.

  Olifanten hebben een zogenaamde 'comfort zone' en wanneer je binnen die zone komt, dan zullen ze je dat laten weten. Probeer niet dapper te zijn door op je plek te blijven staan. Er is geen enkele reden dat te doen bij olifanten, ookal zou het in veel gevallen werken. Blijf op je plek staan wanneer je een tijger of ander groot roofdier ziet, door te rennen zul je zijn roofinstincten prikkelen. Maar een olifant wil je simpelweg laten weten dat je te dichtbij bent gekomen. Geef hem de ruimte en maak geen plotselinge geluiden, daardoor zal de situatie enkel erger worden.

  Wanneer je per auto of motor een olifant tegenkomt op de weg, houd het dier(en) goed in de gaten, en tevens het andere verkeer. Wees niet egoïstisch. Iedereen wil deze imposante wezens zien, en mocht je toevallig de laatste zijn in een rij auto's en nauwelijks kunnen zien wat er aan de hand is, blokkeer dan niet de ontsnappingsroute van de andere mensen. Daardoor komen zij namelijk misschien vast te staan en veroorzaak je een gevaarlijke situatie voor de mensen die het dichtst bij de olifanten zijn.
  Vele bezoekers in het park hebben geen ervaring met wilde olifanten, velen worden bang en halen vreemde fratsen uit, dus wees daarop voorbereid. Geef hen de ruimte, en wacht op jouw beurt om een beter zicht te krijgen op de dieren.

  Mocht jij degene zijn met het beste uitzicht, houd dan goed in de gaten dat andere mensen jouw ontsnappingsroute niet blokkeren. Wordt het te druk, dan ben je beter af om op tijd te vertrekken voordat het te laat is.
  Als het een solitaire olifant is, dan kun je langzaam passeren wanneer hij kalm is en ruimte geeft aan de auto's door met zijn kop de berm in te draaien om te eten. Dat is jouw moment. Houd een constante snelheid aan wanneer je passeert, maar rijd niet te hard. Mocht het een kudde olifanten betreffen, dan hoop ik voor je dat je niet de trein hoeft te halen .
  Houd in ogenschouw dat wij bezoekers zijn in hun territorium.

 8. Restaurants in het park sluiten vroeg, wees op tijd

  Mocht je op eigen houtje het park bezoeken en in het park verblijven, zorg dan dat je op tijd je avondeten besteld. De park restaurants hebben vaak de neiging vroeg te sluiten. Zeker op doordeweekse dagen in het lage seizoen. Ga er niet vanuit dat je na 18:00 nog eten kunt krijgen, zeker niet in de restaurants op de campings. Soms sluiten ze al vroeg in de middag!

  Mocht je eigen vervoer hebben, en te laat zijn, dan heb je misschien nog een optie. Op de splitsing bij het onderzoekerscentrum, sla rechtsaf (of links als je van de campings of Haew Suwat waterval af komt) naar de weg richting het zuiden die naar Haew Narok waterval leidt. Na ongeveer 200 meter zie je een slagboom. Sla linksaf, net voor de slagboom, de weg in die richting Pha Dieo Die uitkijkpunt leidt. na slechts 100 meter is er nog een afslag naar rechts richting de Thanarat Zone cabins. In deze bocht aan je rechterhand zul je een klein, licht verdekt opgesteld eetstalletje zien. Naast het bereiden van eten, verkopen ze tevens wat snacks, frisdrank en andere benodigdheden zoals toiletpapier, zeep, etc. Ze verkopen voornamelijk aan parkmedewerkers, en zijn dagelijks geopend tot 20:00 en soms zelfs later.

 9. Koop bloedzuigersokken

  Op onze tours voorzien wij je van deze sokken wanneer nodig, maar als je op eigen houtje komt en graag gaat wandelen in de jungle, zeker in de maanden april tot en met oktober, koop dan een paar bloedzuigersokken in de souvenirwinkel in het park. En draag een lange broek die je in deze sokken kunt stoppen. Je zult echt spijt krijgen als je een korte broek draagt!

  Het klinkt enger dan het is; bloedzuigers zijn wormachtige wezentjes van 1 tot 3 cm lang. Ze dragen geen ziektes over, de 'beet' doet geen pijn en meestal voel je helemaal niks. Het enige 'probleem' met bloedzuigers is dat wanneer ze lang genoeg hebben vastgezogen - meer dan 30 seconden of zo - dan zullen ze een antistollingsstofje injecteren, en wanneer je ze daarna verwijderd zal het enige tijd blijven bloeden. Bloedvlekken in je kleding is het enige echte vervelende.
  Maar voor sommigen is simpelweg het idee aangevallen te worden door bloedzuigers het ergste .

 10. Bezoek Khao Yai nationaal park!

  Dit is de beste tip die we kunnen geven. Om wild te spotten is Khao Yai DE plek om te bezoeken.
  Ooh, wacht dat hadden we al verteld...Wat te zien?

Khao Yai nationaal park is het op twee na grootste nationale park van Thailand. 2168 Vierkante kilometer wildernis. Het oerwoud van Khao Yai bestaat voornamelijk uit immergroen woud, maar open graslanden kunnen ook gevonden door het hele park. Indrukwekkende stukken primair bos zijn nog steeds present, met name in het Noordwesten van het park, wat tevens het gebied is dat het meest begaanbaar is.

Er zijn slechts enkele wegen in het park. Het begaanbare gebied is gelimiteerd tot de hoofdweg die Pak Chong (in het Noorden) en Prachin Buri (in het Zuiden) verbind. Er zijn twee doodlopende wegen die van de hoofdweg aftakken, de ene gaat richting het hoogste gebied van het park, Khao Khieo, en de andere weg loopt langs de 2 kampeergronden en eindigt bij de waterval, Haew Suwat. De overige kleine wegen leiden naar accommodatie in het park. Meerdere wandelroutes zijn open voor toeristen, en je mag hier de jungle in zonder gids; of dat verstandig is, is nog de vraag. Lees aandachtig onze tips, hierboven, voordat je op eigen houtje het park bezoekt. Of bekijk onze Khao Yai Trips. Naast deze reguliere jungle tours, is Khao Yai een goede plek voor fotografie trips, en vogel trips.

Hoe te komen in Khao Yai Nationaal Park?

Om in Khao Yai national park te komen, kun je het beste via Pak Chong reizen. Tours in Khao Yai starten vanaf Pak Chong. De Noord ingang van het park is ongeveer 180km van Bangkok.

Komend vanaf Bangkok is Pak Chong goed bereikbaar per openbaar vervoer; bus, minivan, of trein. Minivans naar Pak Chong vertrekken van het Victory monument, bussen vanaf Morchit Mai (Noordelijk) busstation, en treinen vanaf Hualampung treinstation en deze treinen reizen via Ayutthaya. Openbaar vervoer is goedkoop en zonder noodzaak over te stappen. Heb je liever het gemak van een privé transfer, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij bieden privé transfers vanaf Bangkok en elders per minivan of reguliere taxi.

Wil je Khao Yai op eigen gelegenheid bezoeken dan kun je de de vrachtwagens (met bankjes achterin) nemen die tussen Pak Chong centrum en de park ingang rijden. Deze vrachtwagens vertrekken vanaf de 7-eleven ten Oosten van de avondmarkt aan de hoofdweg die door Pak Chong's centrum loopt. Deze opstapplaats is binnen loopbereik van alle stations/ stops van het andere openbaar vervoer. Zodra je de ingang van Khao Yai nationaal park bereikt zul je de volgende 14km naar het bezoekerscentrum - of nog verder als je naar de park bungalows of campings wilt - moeten liften. Wees je ervan bewust dat Khao Yai nationaal park enorm is - 3 maal Singapore! - en de afstanden tussen alle bezienswaardigheden zijn eveneens groot. Wanneer je te voet bent, ben je zeer gelimiteerd, hoewel liften erg makkelijk is, zeker in de weekenden wanneer vele Thais het park bezoeken.

De zuidelijke ingang aan de Prachin Buri-zijde is rustiger, maar het is vanuit daar een nog langere weg naar het bezoekerscentrum, en behalve een enkele waterval zijn daar verder geen wandelroutes waar je vrij mag wandelen.

Weer - Klimaat

Het weer in Khao Yai nationaal park is over het algemeen lekker. Khao Yai kent drie seizoenen, ieder met zijn eigen voordelen. Het hele jaar door is het de moeite waard om het park te bezoeken. Door de hoogte en de bebosde heuvels is het klimaat prettiger dan op de omliggende plateau's, zelfs in het hete seizoen. Avondtemperaturen zijn het hele jaar door aan de lage kant, dus zelfs in het hete seizoen raden we aan een sweater mee te nemen, zeker wanneer je in een open safariwagen rond gaat rijden. Vele bezoekers verwachten dit koelere weer niet wanneer ze een tropisch land als Thailand bezoeken.

November tot en met februari is over het algemeen koel en droog. Heerlijke dagtemperaturen, maar het wordt snachts echt koud. Af en toe slapen wij zelfs in twee slaapzakken! Verwacht geen spectaculaire watervallen. Maar ove rhet algemeen is de lucht mooi blauw.

Het hete seizoen loopt normaal van maart tot en met april. Sommige jaren zijn natter dan anderen. En zelfs in maart hebben we dagen meegemaakt die onder de 14 graden waren. Het weer is niet altijd goed te voorspellen dus wees daarop voorbereid.

In mei regent het vaak wat meer dan in de voorgaande maanden. En het regenseizoen gaat echt van start in juli en loopt tot en met oktober. Wees voorbereid op de regen, maar blijf er zeker niet voor weg. De bossen zijn weelderiger dan in de rest van het jaar, de watervallen zijn op hun mooist, en de dieren lossen niet opeens op.

Dieren van Khao Yai Nationaal Park

Er zijn teveel diersoorten in Khao Yai nationaal park om ze allemaal op te sommen, maar met de volgende lijst willen we je toch een goed idee geven.
Van niet iedere soort hebben we een Nederlandse naam.

Zoogdieren:

 1. Aziatische olifant

 2. Indochinese Bosgems

 3. Gaur

 4. Indisch muntjak

 5. Kleine kantjil (muishert)

 6. Paardhert

 7. Wild zwijn

 8. Bengaalse plompe loris

 9. Noordelijke Laponderaap (makaak)

 10. Withandgibbon

 11. Zwartkopgibbon

 12. Maleis stekelvarken

 13. Rode vliegende reuzeneekhoorn

 14. Tweekleurige reuzeneekhoorn

 15. Kraagbeer

 16. Maleise honingbeer

 17. Aziatische wilde hond

 18. Goudjakhals

 19. Aziatische goudkat

 20. Indo-Chinese tijger Dramatisch gereduceerd door stroperij, zoniet geheel uitgeroeid!

 21. Luipaardkat

 22. Marmerkat

 23. Nevelpanter

 24. Beermarter

 25. Driestrepige palmroller (Driestrepige palmcivetkat)

 26. Palmroller (of Loewak, maar wij prefereren hem gewoon palmcivetkat te noemen)

 27. Grote Indische civetkat

 28. Kleine Indische civetkat (Rassé)

 29. Maleise bonte marter

 30. Indische mangoeste

 31. Varkensdas

 32. Dwergotter

 33. Slanke otter

 34. En dan zijn we nog niet eens op de helft...Reptielen:
 1. Netpython

 2. Tijgerpython

 3. Gebande Krait

 4. Koningscobra

 5. Vogel's Bamboeadder

 6. Black-banded Keelback

 7. Yellow-spotted Keelback

 8. Indische rattenslang

 9. Twijgslang

 10. Brahminy blindslang

 11. Watervaraan

 12. Indochinese wateragame

 13. Geband Vliegend draakje

 14. Tokey gekko

 15. En velen meer...Vogels:
 1. Bonte neushoornvogel

 2. Bruine neushoornvogel

 3. Dubbelneushoornvogel

 4. Jaarvogel

 5. Rode kamhoen

 6. Siamese vuurrugfazant

 7. Zilverfazant

 8. Aziatische Kuifarend

 9. Indische slangenarend

 10. Visarend

 11. Zwarte koekoekswouw

 12. Zwartschouderwouw

 13. Bonte ijsvogel

 14. Gewone ijsvogel

 15. Menintingijsvogel

 16. Ooievaarssnavelijsvogel

 17. Smyrnaijsvogel

 18. Zebraijsvogel

 19. Zwartkapijsvogel

 20. Grote nachtzwaluw

 21. Horsfields nachtzwaluw

 22. Groenkoptrogon

 23. Roodkoptrogon

 24. Groene kitta

 25. Dollarvogel

 26. Indische scharrelaar

 27. Javaanse hapvogel

 28. Papegaai-breedbek

 29. Wenkbrauwbreedbek

 30. Blauwvleugelbladvogel

 31. Scharlaken menievogel

 32. Sultanmees

 33. Geelrughoningzuiger

 34. Blauwe nachtegaal

 35. Grote goudrugspecht

 36. Amethystkoekoek

 37. Siamese grondkoekoek

 38. Smaragdkoekoek

 39. Blauwe pitta

 40. Blauwvleugelpitta

 41. Kappitta

 42. Phayre's pitta

 43. Smaragdduif

 44. Witbeflijstergaai

 45. Witkuiflijstergaai

 46. Witwang zwartkeellijstergaai

 47. Damalijster

 48. Irena Buulbuul

 49. Chinese Wielewaal

 50. Blauwoorbaardvogel

 51. Groenkapbaardvogel

 52. Groenoorbaardvogel

 53. Witkruinvorkstaart

 54. Grijsrugvorkstaart

 55. Indische slangenhalsvogel

 56. En zoveel meer...Haew Narok waterval
Haew Narok waterval, Khao Yai nationaal park
Haew Narok waterval, Khao Yai's hoogste en meest indrukwekkende waterval, is op zijn best in het regenseizoen.Tontan Travel

 

 

TONTAN TRAVEL    ||    T.A.T. Licentie: 54/00020    ||    Algemene Voorwaarden    ||    Copyright © 2009 - 2020    ||    Webdesign & Fotografie